OKUSI BILOGORE

Terezijana – jer hrana je ljubav!

Neki kažu kako ljubav prolazi kroz želudac. Možemo reći da se slažemo s njima, a uvjereni smo kako ćete se i vi složiti s tom lijepom misli te se na prvu zaljubiti u bilogorsku kuhinju. U sve bogatstvo okusa i mirisa koje naše vrijedne domaćice, OPG-ovi, udruge i ostali proizvođači hrane prezentiraju na manifestaciji Okusi Bilogore.

Bilogorska jela spravljaju se prema receptima koji se prenose naraštajima, a koji u sebi kriju tradiciju i jednostavnost pripreme. Od svježih namirnica čiju kvalitetu jamči očuvana priroda Bilogore nastaju najukusnije kulinarske kreacije. Tako se prezentira bilogorska gastronomska priča koju možete i sami otkriti u središtu Bjelovara na ovoj manifestaciji u sklopu Terezijane.

Otkrijte priču o siru Bjelovarski kvargl koji je 2020. postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europi, a koji se u ovim krajevima počeo proizvoditi još daleke 1756. kada je osnovan Bjelovar.. No, budući da ste u kraju Hrvatske najpoznatijem po stočarstvu, uživajte i u najukusnijim mliječnim prerađevinama, poput svježeg sira ili vrhnja. Sigurni smo da će vas i gibanica sa sirom ostaviti bez daha. Volite li više suhomesnate proizvode, tada će vam pri pogledu na špek, kobasice i druge mesne delicije svakako narasti zazubice. Uživajte u najukusnijim domaćim kolačima koje će vrijedne Bilogorke iznijeti na stolove u središtu Bjelovara. Imat ćete prigodu saznati i mnogo više o kovrtanju, slatkom kruhu koji se nekada pekao za najsvečanije prilike. Može li biti svečanije od Terezijane?!

No bogatstvu bilogorske kuhinje već stoljećima pridonose nacionalne manjine koje su ovdje našle svoj dom te su sa sobom iz svojih matičnih zemalja donijele izvorne kulinarske majstorije u kojima je sačuvana prepoznatljivost pojedine nacionalne kuhinje.

Kušajte i specijalitete od divljači te slatkovodnih riba koji će vam pokazati „divlju“ stranu bilogorskih šuma, livada, ribnjaka i potoka.

No Bilogora je nadaleko poznata i po svojim mednim pašama, pa tako bagremov, lipov, kestenov ili cvjetni med postaju nezaobilazni dodatak čaju, slasticama ili kolačima.

Upravo zato, pozivamo sve drage domaćice, kuhare i sve vas koji mislite kako pečete najbolji kolač da se prijavite za natjecanje Caričin medenjak. Prijaviti se možete u dvije kategorije:
1. Najbolji medenjak
2. Najbolji kolač s medom


Uz to, na doručak i druženje s Bjelovarčanima i njihovim gostima doći će i povijesna postrojba Bjelovarski graničari husari 1756. sa svojim mađarskim prijateljima.

I kakva bi to gastronomska priča bila bez ponajboljih vina, voćnih rakija, likera, craft piva i svega onoga čime svaki dobar obrok započinje ili završava.

Vidimo se! Živjeli i dobar tek! 

caričin medenjak prijavnica

Prijavnica za Caričin medenjak

caričin medenjak prijava

Prijavnica za Caričin medenjak

Adresa
Turistička zajednica
Bilogora-Bjelovar
Trg Eugena Kvaternika 2
43 000 Bjelovar

Kontakt
Tel.: +385 43 243 944
Fax: +385 43 241 229
Mob: +385 99 216 65 97
E-pošta: info.tzbb@gmail.com
terezijana1756@gmail.com

Dijelite ovu stranicu!

Web page was created with Mobirise