O TEREZIJANI

Svake godine, sredinom lipnja, Bjelovar nakratko postaje sjedište nekadašnje Monarhije. Tada se na njegovim ulicama i trgovima održava Terezijana, najveća turistička, kulturna i zabavna manifestacija ili, kako se voli reći, Najzabavnija carska priča središnje Hrvatske. Ova manifestacija nastala je na legendi o osnutku grada i boravku carice Marije Terezije na ovim prostorima.

U vrijeme održavanja Terezijane Bjelovar živi punim plućima. Veliki kostimirani scenski prikazi, najveća povorka povijesnih postrojbi i folkloraša, vrhunski koncerti, bajkoviti ulični performeri, bogata prodajna i gastronomska ponuda te stotine programa na različitim lokacijama pretvaraju grad u jednu veliku pozornicu koju vrijedi posjetiti i biti njezin dio.

Tih dana Bjelovar i Bilogora kao da se trude otkriti i ponuditi najbolje što imaju. Od plemenitih grla konja, konjskih zaprega, bogate ponude poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina do domaće hrane i najboljih kolača. Udruge i institucije uključene u programe donose predstave, radionice, izložbe i predavanja u kojima se prezentira njihov vrijedan rad tijekom godine.

Za vrijeme održavanja Terezijane svi dani ispunjeni su bogatim programima, a carske i bajkovite noći traju mnogo dulje, uz scenske prikaze i vrhunske koncerte poznatih estradnih zvijezda. 

Posjetite Bjelovar i Terezijanu - osjećajte se carski!

terezijana

Carica svake godine nadgleda napredovanje grada

Legenda prema kojoj je nastala Terezijana

U ona davna vremena, kada je upravljala Carstvom, moćna i mudra carica Marija Terezija odlučila je obići svoje vojnike graničare koji su Monarhiju hrabro branili od osmanlijskih osvajanja. I tako putujući svojom kočijom, došla je do posade koja je branila područje današnjeg Bjelovara. No kako putovi u to vrijeme i nisu bili posebno održavani, potrgao se kotač na carskoj kočiji, a majstora kolara nigdje u blizini nije bilo.

Čekajući popravak kola, carici su društvo pravili kršni vojnici, Bilogorci koji su joj na sve načine željeli prikratiti vrijeme i pokazati svoje gostoprimstvo. Tako sretna i zadovoljena carica, u znak zahvale odluči da se na tom mjestu izgradi novi grad.
I tako je nastao Bjelovar, ali i Terezijana…

Otkrit ćemo vam još jednu malu tajnu. Negdje u gradu skriven je kamen koji svjedoči s koliko je zadovoljstva carica ovdje boravila.

Ovu legendu, ali i sve druge imate priliku još bolje upoznati na ulicama i trgovima Bjelovara.

Vidimo se!

Adresa
Turistička zajednica
Bilogora-Bjelovar
Trg Eugena Kvaternika 2
43 000 Bjelovar

Kontakt
Tel.: +385 43 243 944
Fax: +385 43 241 229
Mob: +385 99 216 65 97
E-pošta: info.tzbb@gmail.com
terezijana1756@gmail.com

Dijelite ovu stranicu!

Made with Mobirise free software